Ben jij bier-proef?

Jij als horecaondernemer weet als geen ander: bier is booming. De tijd is echt voorbij dat je één pils en nog één amber bier op tap had. Kans is groot dat je nu een bierkaart hebt met minimaal 15 bieren en een team met kennis van speciaalbier.
Organiseer jij ook bierproeverijen? Lees verder als je de tips op een rij wilt.

Hoe bouw je een goede proeverij op? Wat zijn de do’s en don’ts?

Onze vrienden van Horecaheld verzorgen jaarlijks zo’n 100 proeverijen en trainingen op gebied van dranken. Graag delen zij hier onze ervaring met jou. Zo kun je zelf een geoliede en professionele proeverij neerzetten.

Stap 1: Bekend maken / promotie

  • Begin op tijd, 4 à 5 weken vooraf is zeker aan te raden.
  • Een open deur: gebruik Facebook.
  • Creëer ook draagvlak bij je medewerkers; zij zijn je eerste ambassadeurs! Zorg ervoor dat zij er op de werkvloer, maar ook op social media aandacht aan besteden. Laat hen bijvoorbeeld meeprofiteren als ze deelnemers aanbrengen, wees creatief.

Stap 2: Inschrijven

  • Je biedt iets moois, dus vraag er een goede prijs voor. Dit filtert ook het juiste, geïnteresseerde publiek.
  • Geef duidelijk aan wat men kan verwachten:
    • Heb je een thema (I.P.A.’s, herfstbieren, lentebieren, Duitse Weizenbieren)?
    • Hoeveel bieren worden er behandeld?
    • Hoe laat start je?
  • Gouden tip: laat je deelnemers niet vrij inschrijven, maar verkoop tickets. Check eventbrite.nl voor een handige oplossing.

Stap 3: De proeverij zelf

  • Zorg voor een aparte ruimte.
  • Heb je een presentatie/slideshow? Prima idee om een rode draad aan te houden, maar less is more.
  • Schenk niet te veel:
    • Een goede maat is ongeveer 15cl (+/- gelijk aan de hoeveelheid van een glas wijn);
    • Afhankelijk van de biertypen is 6 tot 9 bieren aan te raden;
    • Een mooie vuistregel is: als je alle alcoholpercentages bij elkaar optelt en je komt uit rond de 60 dan zit je goed.
  • Zorg voor een mooie opbouw:
    • van licht naar donker;
    • van laag alcoholisch naar zwaar alcoholisch;
    • van mild naar bitter;
    • van droog naar zoet.
  • Proefformulieren kunnen bijdragen aan de beleving. Een voorbeeld kun je hier downloaden en afdrukken.
  • Verwen je gasten met wat lekkere bites; het hoeven geen culinaire hoogstandjes te zijn maar zoek de combinatie op met de bieren.

Checklist:

Met deze checklist weet je zeker dat je niets mist:

  • Proefglazen (dubbel, i.v.m. spoelen);
  • Bieren gekoeld en binnen handbereik;
  • Proefformulieren;
  • Pennen;
  • Flesopener.

Wil je meer informatie?
Mail naar info@horecaheld.nl of kijk op www.horecaheld.nl